Fusta, moble i sostenibilitat: projecte de l’Associació per a l’Estudi del Moble de Barcelona.

L’Associació per a l’Estudi del Moble, centre d’investigació, formació i salvaguarda del moble a Barcelona, ha presentat un projecte multidisciplinari de llarga duració, a desenvolupar en vàries fases, que «pretén difondre el terme sostenibilitat a través del moble antic i contemporani, generant diàlegs entre patrimoni artístic i patrimoni natural». El projecte està dirigit per Mónica Piera, presidenta de l’Associació.

A continuació es reprodueixen -en cursiva- uns extractes de la fonamentació i objectius del projecte trets de la pàgina web de l’Associació, on es troba més informació, i que es va actualitzant: [https://estudidelmoble.com/projecte-fusta-moble-sostenibilitat/]

Es pot consultar el programa en el següent enllaç: https://estudidelmoble.com/es/proyecto-madera-mueble-sostenibilidad/segunda-fase-construccion-materiales-tecnicas-y-aplicaciones/curso-el-mueble-de-madera-las-maderas-del-mueble/

«El moble forma part del patrimoni cultural i natural de la nostra societat. La seva conservació és primordial per al seu estudi, evolució i difusió. Prendre consciència del seu valor permet col·laborar en la construcció d’un millor escenari global davant la preocupació pel futur del planeta.

Tant és així que diverses organitzacions i entitats ja han desenvolupat extraordinàries iniciatives que contribueixen en aquest avenç social, com ara són La Nova Bauhaus Europea, ideada per Ursula von der Leyen o el European Forest Institute, que justament ha escollit Barcelona per ser Ciutat Europea del Bosc 2022 a través de la seva conferència anual.

Així mateix, es troba present l’Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya de la Generalitat que destaca el foment de l’ús eficient dels recursos naturals per minimitzar els impactes sobre els medis. En aquest context, l’Associació per a l’Estudi del Moble se suma a col·laborar en la cerca de solucions i en l’ajuda a la sensibilització de la població. L’Associació està convençuda que la mirada a la fusta i al moble és un bon camí per aconseguir-ho.

El projecte Fusta – Moble – Sostenibilitat pretén difondre el terme sostenibilitat a través del moble antic i contemporani, generant diàlegs entre patrimoni artístic i patrimoni natural:

  • El moble fet de fusta és dipòsit de CO2. · Reutilitzar el moble estalvia matèria i energia.
  • El moble del passat ens activa la memòria individual i col·lectiva i ens dóna benestar.
  • El moble antic pot ser model per a nous projectes sostenibles.

Es tracta d’una nova manera de protegir el patrimoni cultural relacionant-lo amb el patrimoni natural. És en aquest punt on l’Associació per a l’Estudi del Moble centra els seus esforços establint llaços entre fusta i moble a través dels objectes naturals que el patrimoni cultural preserva. Aquesta nova mirada a peces de fusta de la memòria històrica contribuirà al reaprofitament dels mobles ja construïts per altres generacions i al disseny, necessàriament sostenible, dels mobles actuals.

Els públics principals del projecte són:

  • Joves sensibles als problemes mediambiental.
  • Estudiants de disseny, fusteria i humanitats.
  • Arquitectes i dissenyadors, també d’altres països d’Europa
  • Persones amb incapacitat visual

Val a dir que en l’actualitat es poden trobar mobles de segles passats que, en la majoria de casos, passen desapercebuts o no se’ls dóna la importància que realment tenen. Cases de subhastes, antiquaris o mercats públics com el Mercat dels Encants de Barcelona ofereixen mobiliari antic a preus més que assequibles pel valor històric de cadascun. Aquestes peces antigues segueixen sent mobles útils que en la vida quotidiana poden ser emprats per a qualsevol servei i en qualsevol espai.

La investigació, la conservació i la difusió del moble de fusta del patrimoni català estaran presents durant tot el desenvolupament del projecte per via de les diverses activitats que l’Associació organitzarà durant aquests dos anys i que tindran impacte local i internacional».

Per la nostra banda, en aquest blog compartim plenament els objectius d’aquest projecte, tan necessari i convenient, en relació amb el camp del moble corbat que és el nostre àmbit d’estudi i difusió.

Càrrega de fusta per la fabricació de moble corbat a la fàbrica de Fill de Ventura Feliu (València, pel·lícula de 1929).

En aquest sentit, posem a continuació un enllaç a una entrada del blog -redactada amb cert humor- on plantegem algunes propostes senzilles relacionades amb la sostenibilitat, «un al·legat en favor de la conservació del moble corbat»:

https://muebledeviena.com/2022/02/24/sobre-el-passat-de-la-nostra-cultura-material-allegat-en-favor-de-la-conservacio-del-moble-corbat/

Obrers del corbat

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.