El restaurant del Santuari de Núria i la cadira «que t’estima».

432_001
Exterior del Santuari de Núria.

Entre altres fotògrafs, Lucien Roisin Besnard (París, 1884 – Barcelona, 1943), professional de gran fama a Barcelona, va fer diverses sèries de fotografies del Santuari de la Vall de Núria, a Girona. Les fotografies es troben en l’Arxiu Històric de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya i es van publicar com a postals independents o agrupades en un dels variats àlbums existents amb el títol «Record del santuari de la Mare de Déu de Núria». Circulen almenys dues postals-fotografies del restaurant: la sala del menjador està presidida per una imatge de la Mare de Déu de Núria o per un rellotge de paret i les taules tenen gerres amb flors i la botella de vi preparada. En una de les postals es veu una gramola en una taula i en una altra apareixen les cambreres de l’establiment i és, per tant, una postal «animada», res a veure amb el que s’entén hui dia per una postal o targeta animada.

Col. Roisin / I.E.F.C. Antic menjador de l’hotel Núria. Autor: Roisin Besnard, Lucien. Queralbs.
Restaurant de nuria
Postal del restaurant del Santuari de Núria sobre fotografia de Lucien Roisin.

Totes dues imatges, entre els anys vint i trenta, mostren amb claredat unes cadires molt amables que, diríem, fins hi tot t’estimen, quan vens de l’exterior amb el vent gelat i el fred de la neu en el cos. Trobar-te amb aquestes cadires decorades amb un cor al respatller i voler asseure’t a menjar -i amb música de gramola- és la mateixa cosa. Del vi no cal dir res. Eren cadires de Vicent García Miralles, de València, el número 17 del seu catàleg. Aquest fabricant va estar molt actiu en els anys vint i trenta. Les cadires de Núria porten reforços laterals per a donar major solidesa a l’estructura. La col·lecció de moble corbat de la Fundació Caixa Vinaròs ha ingressat un exemplar amb seient de reixeta de la «cadira que t’estima», també amb reforços laterals, i que mostrem en una fotografia no professional. Deixem-nos estimar per aquestes boniques cadires del restaurant del Santuari de Núria.

Cadira núm. 17 de Vicente García Miralles (València), 1920 ca.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.