La Fundació Caixa Vinaròs (Espai corbat) participa amb moble corbat de Ventura Feliu a l’exposició sobre disseny, modernitat i industria en el moble a València (1898-1986) (Fundació Bancaixa, octubre-novembre del 2022).

LA FUNDACIÓ CAIXA VINARÒS (ESPAI CORBAT) PARTICIPA AMB EL PRÉSTEC DE CINC PECES DE FUSTA CORBADA DE LA SEUA COL·LECCIÓ DELS FABRICANTS VENTURA FELIU I FILLS PER A L’EXPOSICIÓ El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898-1986) QUE ES POT VISITAR A LA FUNDACIÓ BANCAIXA DE VALÈNCIA DEL 23 DE SETEMBRE AL 27 DE NOVEMBRE DE 2022. L’EXPOSICIÓ, COMISSARIADA PER XAVIER GINER PONCE, SE CELEBRA EN EL MARC DE LA CAPITALITAT MUNDIAL DEL DISSENY DE VALÈNCIA 2022.

Volem, des de la Fundació, agrair a Xavier Giner, el comissari, i a l’Entitat organitzadora, la Fundació Bancaixa, la confiança mostrada en la Fundació Caixa Vinaròs (Espai corbat) per col·laborar en aquesta exposició tan significativa del disseny i la indústria del moble a la València del segle XX.

Cartell de les entitas organitzadores i col·laboradores.

ELS MOBLES DE LA FUNDACIÓ QUE ES PODEN VEURE A L’EXPOSICIÓ A VALÈNCIA SÓN UN BRESSOL, UN BALANCÍ, UN SOFÀ, UNA TAULA I UN MOTLLE METÀL·LIC PER FER L’ESPIRAL D’UN BALANCÍ. A L’EXPOSICIÓ TAMBÉ ES VEUN EXTRACTES DE LA PEL·LICULA DE LA FÀBRICA DE VENTURA FELIU DE 1929 QUE AJUDEN A SITUAR ELS MOBLES EN EL SEU CONTEXT HISTÒRIC I SOCIAL.

Bressol de Ventura Feliu i Fills

PRESENTACIÓ DE LA FUNDACIÓ BANCAIXA:

“La Fundació Bancaixa presenta l’exposició El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898 – 1986), un recorregut cronològic per alguna de les fites que han marcat l’origen i evolució d’una activitat industrial que des de València es va convertir en referència internacional de la mà del millor disseny.

La mostra parteix de l’inici del procés d’industrialització en el moble a la fi del segle XIX quan alguns industrials valencians es van convertir en pioners del disseny apostant pel desenvolupament de producte propi en un context en el qual el pas d’activitat artesanal a industrial a Espanya es basava en l’estratègia de còpia de referències estrangeres. Va ser el cas de Ventura Feliu, Juan Martínez Medina, GASISA, Mariner, Mariano García, José Martínez Peris o José Pons Pedro.

El recorregut expositiu avança cap als primers intents de modernització entre 1955 i 1970 amb l’arribada del disseny modern a la societat espanyola i a la indústria del moble de la mà de l’interiorisme naval, que va ser també un espai de connexió amb l’avantguarda artista amb creadors com Michavila o Anzo. L’obertura cap a Europa i els EUA en els 60 va suposar la recuperació del contacte amb el disseny internacional i l’inici del camí cap a la modernització a través de les apostes empresarials i el treball com a dissenyadors de Rafael García i José Martínez-Medina.

El triomf del disseny centra la secció final de la mostra amb una revisió del seu important desenvolupament entre 1970 i 1986 a partir l’obertura cap a Europa i l’impuls de vocacions personals enfocades al disseny amb joves creadors que se sumen a la generació anterior com Xavier Bordils, Grup Nuc (Lola Castelló, Vicent Martínez, Daniel Nebot i Luis Adelantado), José Miguel Martínez Medina, Grup Caps i Mans (Eduardo Albors, José Juan Belda, Jorge Luna i Carlos Albert), entre altres.

L’exposició, comissariada per Xavier Giner i realitzada en el marc de la World Design Capital València 2022, reuneix en un únic espai peces emblemàtiques i documentació sobre la fructífera aliança entre el disseny i la indústria valenciana del moble al llarg del segle XX a través de les aportacions en el sector d’una llarga nòmina d’empreses i dissenyadors.”

Fundació Bancaixa: : https://www.fundacionbancaja.es/va/exposicion/el-disseny-i-la-modernitat-pioners-del-disseny-en-la-industria-valenciana-del-moble-1898-1986/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.