Les cadires de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera a finals del Segle XIX.

0
Targeta postal de l’Ateneu a principis del Segle XX.

L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, es va fundar a Igualada (Anoia) l’any 1863 a iniciativa d’uns obrers -Antoni Vila, Antoni Carner, Ferran Salat i Josep Estany entre d’altres socis fundadors-, i el suport del Pare Marià Ferrer amb l’objectiu que fos un espai d’instrucció i formació cultural i professional pels treballadors. L’edifici actual es va fer l’any 1878 pel mestre d’obres Pau Riera i Galtés. Tenia un teatre que l’any 1910 es va refer de nou. La seva època d’esplendor va ser abans de la dictadura de Primo de Rivera i durant la Segona República.

1
Fotografía de la façana actual de l ‘Ateneu.

Aquí no farem referència a la història de l’Ateneu, important centre cultural d’Igualada que està en funcionament i va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2008 per les seves activitats formatives i culturals. Nosaltres, per la naturalesa d’aquest blog, ens fixarem en el mobiliari -les cadires- d’alguns espais històrics de l’Ateneu que hem pogut identificar. Les cadires de moble corbat tenien una utilitat general per tot tipus d’establiments i un Ateneu en necessitava. Començant pel cafè.

Les cadires del saló del cafè eren molt probablemente de la casa Jacob & Josef Kohn. El nº 220 concretament que era el més barat de tot el catàleg per la seva simplicitat i funcionalitat, més bé de preu encara que una cadira nº 14 que ja era molt econòmica. Això es pot veure en una imatge comparativa dels preus que afegim d’un catàleg de Kohn de 1899. Per cert, aquest model era tan simple que no es feia a València, on no consta en cap dels nombrosos catàlegs coneguts. A Barcelona també hi era al Cafè «Nuevo Liceo» de les Rambles. Kohn tenia botiga a Barcelona des de 1880 al carrer Elisabets i a la Plaça de Catalunya (nº 21) entre 1908 i 1912.

Ateneu
Targeta postal de l’interior del Cafè de l’Ateneu.
img078 det
Detall de les cadires del Cafè.
3
Cadira nº 220 de Kohn. Dibuix de catàleg i exemplar de col·lecció particular.
4
Catàleg alemany de Kohn de 1899 on es poden comparar el preus.

En canvi eren de Germans Thonet les petites cadires que es trobaven a la sala de l’escola d’electricistes. Aquesta, la nº 28 del catàleg,  era una cadira molt petita i molt popular a Barcelona on es podia veure al Cafè Colón (abans a «La pajarera») o al restaurant del Hotel Continental. Era una mica més costosa que una nº 14 però també era més maca perquè adoptava la forma de cor al respatller i al seient.

EPSON MFP image
Sala de l’Escola d’electricistes de l’Ateneu.
2
Cadira nº 28 del catàleg de Germans Thonet.

També eren de Germans Thonet, si no el fabricant segur que sí el disseny del model, les cadires que es veuen al saló de lectura i biblioteca. Es tracta del model 14 1/2. Aquest «i mig» aplicat a la cadira icònica de Thonet, vol dir que era més petita que una nº 14 normal. El model corrent feia 90 cm. d’alçada i 42 cm. de diàmetre el seient, mentre que la «i mig» -nomenclatura que era emprada també per altres models- feia 84 cm. d’alçada i el seient 37 cm. de diàmetre. Eren cadires petites adaptades a establiments públics. Creiem per la fotografia de l’Arxiu Històric de  l’Ateneu Igualadí que eren el model petit. Més persones llegint els diaris.

9
Fotografia de la Sala de lectura i biblioteca de l’Ateneu. Arxiu Històric de l’Ateneu Igualadí.
10
Cadira nº 14 1/2 de Germans Thonet (esquerra). Catàleg de 1891.

A la fotografia es veu -perquè està per sobre del perfil interior del seient- que el seient ha estat reemplaçat per una xapa perforada amb un disseny específic. Possiblement les cadires originals portaven reixeta però era fàcil que per l’ús habitual s’haguessin de substituir o canviar per una xapa decorada. En aquest cas hem trobat la decoració en forma d’estel del seient al catàleg de seients i respatllers de fusta «creuada» de Franco Tormo, de València. Era el model més senzill de contraxapat.

11
Dibuix de seient perforat de Franco Tormo i detall de la cadira de  l’Ateneu.
12
Targeta postal de la sala de lectura i biblioteca de l’Ateneu. Arxiu Històric de l’Ateneu Igualadí.

En conclusió: moble de Viena de Jacob & Josef Kohn i de Germans Thonet a l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera.

 

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.