Un bonic sofà modernista de Luis Suay en el Museu Cerdà (Puigcerdà).

La Casa Cerdana és un Museu permanent que recrea un típic mas cerdà, de manera que es pot apreciar l’estil de vida rural de les famílies cerdanes del segle XIX i XX. El Museu Cerdà està en un recinte on va viure històricament una comunitat conventual de monges [https://www.puigcerda.cat/ca/museu-cerda/]. Pertany al fons del Museu un sofà de fusta corbada, reixeta i respatller contraxapat que s’exposa permanentment. Pel meu gust és un sofà bonic, del tipus amb aire modernista que feien els fabricants valencians utilitzan formes geomètriques vegetals al respatller amb xapa de fusta calada o retallada. A la part horitzontal superior del respatller hi ha dibuixats uns gravats acanalats d’estil Art nouveau.

Sofà del Museu Cerdà. Fotografia d’Alicia Bas.
Detall del respatller del sofà. Fotografia d’Alicia Bas.

En matèria de moble de Viena, vienés o valencià, els catàlegs són eines primordials en la identificació del mobiliari que es fabricava. El model del museu Cerdà solament el feia exactament Luis Suay -pel que podem saber- i, per tant, s’ha d’atribuir a aquest fabricant valencià. Per sort tenim una còpia del catàleg de principis del segle XX de l’Arxiu Valencià del Disseny d’aquest productor de moble corbat on surt el mateix moble en un conjunt amb cadira i butaca.

Catàleg de Luis Suay, 1910 ca. Arxiu Valencià del Disseny.

A més a més, també per fortuna, el fotògraf F. Gausi, de Barcelona (Carrer Pelai número 38) en tenia un al seu estudi i hem pogut recollir dues imatges de retrats de la dècada del 1910 on es pot apreciar aquesta peça. Un bon sofà dins del que era el moble de fusta corbada d’aquella època, probablement adquirit a Barcelona a principis del segle XX i que va formar part d’alguna manera de la vida dels habitants cerdans i ara és un objecte de museu.

Retrats de F. Gausi (Barcelona).

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.